perjantai 10. kesäkuuta 2011

Teeostoksilla

Kuten jo aikaisemmin (maaliskuussa) kirjoitin, juovat kiinalaiset hurjia määriä teetä. Teetä voi ostaa mistä tahansa ruokakaupasta, mutta mukavinta kaupanteko on teemarketissa. Suurissa marketeissa on pitkien käytävien varsilla monia pieniä teeputiikkeja sekä putiikkeja, jotka myyvät kaikkea mahdollista teehen liittyvää: pannuja, kuppeja, kannuja, tarjottimia, siivilöitä, säilytysastioita...

Parasta pienissä teeputiikeissa on kuitenkin palvelu.



























































Asiakas istutetaan pienen pöydän ääreen seuraamaan kuinka tee huuhdellaan ja haudutetaan monimutkaisin seremonioin asiakkaan silmien alla. Eri teelaatuja maistellaan yhdessä kauan ja hartaasti ja niiden väriä ja tuoksua ihaillaan. Juuri kun olet pitkien harkintojen jälkeen päättänyt mitä haluat ostaa, kaivaa myyjä jostain vielä yhden ja takuulla paremman teen, jota ehdottomasti pitää maistaa.

Vaikkei asiakkaalla ja myyjällä yhteistä kieltä juuri olisikaan, oppii asiakas nopeasti kaksi kaikkein tärkeintä sanaa: chá hao (tee hyvä).

























































































Kaikki teelaadut valmistetaan teepensaan, Camellia sinensis, lehdistä, mutta silti erilaisia teelaatuja on valtava määrä. Hapettumisen asteen perusteella teelaadut voi karkeasti jakaa hapetettuun mustaan teehen, osittain hapetettuun wulong-teehen ja hapettamattomaan vihreään teehen. Valmistusprosessin loputtua tee voi olla vihreää, valkoista, keltaista, sinivihreää, punaista tai mustaa.

Kiinalaiset suosivat vihreää teetä, mutta musta pu'er-tee on kuitenkin arvostetuin teelaatu. Kiinalaiset myös pitävät pu'er-teetä vihreää teetä terveellisempänä. Useimmiten pu'er-tee tiivistetään höyryttämällä kakuiksi, ja se on ainoa tee, joka paranee ja kallistuu vanhetessaan. Pu'er-tee ei ole samaa kuin Suomessa myytävä musta tee, joka Kiinassa tunnetaan punaisena teenä.

































Myyjän persoonalla on myös merkitystä kauppoja tehtäessä. (Alla olevassa kuvassa hymyilevän myyjän takana on kallisarvoisia pu'er-kakkuja.) Jos yhteinen kieli löytyy, saa myyjältä myös tärkeää tietoa teestä: mistä tee tulee, mitä vaivoja se parantaa, kuinka lehdet huuhdellaan ja haudutetaan sekä kuinka kuumaa veden tulee olla.

Jos aiemmin luulit teen keittämisen olevan helppoa, huomaat pian tehneesi kaiken, jopa veden keittämisen, väärin.

































Teemyyjän työvälineitä:
































Laskukone on tärkeä työväline, jolla voi kiinaa ymmärtämättömälle asiakkaalle näyttää teen hinnan:































Muutamaa eri teelaatua maisteltuaan asiakas on polttanut kielensä, ei enää erota hyvää teetä huonosta ja on valmis ostamaan mitä tahansa päästäkseen vessaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti