keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

Kiinalaisten kirjoitusmerkkien taika
































Kiinalainen kirjoitus kulkee vasemmalta oikealle ja ylhäältä alas. Ensimmäisten kuvamerkkien eli piktogrammien pohjalta kehittyi vuosisatojen kuluessa lukuisia uusia kirjoitusmerkkityylejä, kunnes Qin-dynastian aikana (221-206 eaa) kehiteltiin myös arkipäivän käyttöön soveltuvampaa kirjoitustyyliä, joka muistutti jo läheisesti nykyään yleisessä käytössä olevaa kirjoitusta.

Jos ette vielä ole näistä blogikirjoituksistani huomanneet, rakastavat kiinalaiset kaikenlaisia satuja ja tarinoita. Niinpä kirjoitusmerkkien syntyynkin liittyy useita legendoja. Eräs niistä kertoo Keltaisen keisarin (taruhallitsijan, joka kiinalaisen mytologian mukaan on kaikkien Han-kiinalaisten esi-isä) erään ministerin, Chang Jien, tutkineen tarkasti ja suurella mielenkiinnolla luonnossa näkemiään lintujen jalanjälkiä sekä puiden maahan heittämiä varjokuvioita. Niiden inspiroimana hän olisi sitten alkanut piirrellä erilaisia muotoja ja kuvia ja näin olisivat syntyneet kuvamerkit.

































Vaikka kiinalaisilla kirjoitusmerkeillä on takanaan jo yli kolmentuhannen vuoden historia, on kalligrafia eli kirjoitusmerkkien maalaaminen itsenäisenä taiteenlajina paljon nuorempi. Ensimmäiset merkittävät nimeltä tunnetut kalligrafiamestarit löytyvät vasta noin 200-300-luvulta ajanlaskumme jälkeen. Kalligrafian historia tuntee kuitenkin monia mestareita.

Ideana kiinalaisessa kalligrafiassa on, että opiskelijat jäljentävät jotakuta vanhoista mestareista. Mestareiden siveltimen tai tussin viivaa halutaan jäljentää mahdollisimman tarkasti, jotta saavutettaisiin sama kauneus ja ilmaisuvoima.

































Kalligrafi maalaa merkkejä yleensä siveltimellä tai tussilla paperille. Kalligrafin työvälineitä - sivellintä, tussia, paperia ja tussikiveä - kutsutaan työhuoneen neljäksi aarteeksi:
























































































Hyvä sivellintekniikka on yksi kalligrafin perustaidoista, sillä kalligrafinen työ koostuu pelkästään siveltimenvedoista (sekä punaisella sinettitahnalla ja leimasimella painetusta tekijäsinetistä), ja siveltimellä tehdyn työn korjaaminen on mahdotonta. Erilaisille siveltimenvedoille on olemassa tarkat säännöt, mutta taiteilijalla on "oikeus" ilmaista tunteitaan ja ajatuksiaan kirjoitustapansa kautta. Viiva voi olla leveä, kapea, kuiva, kostea, nopea tai hidas. Ennen muuta siveltimenvedoissa täytyy olla qitä, elämänvoimaa.

































Kalligrafista taideteosta arvioitaessa kiinnitetään huomiota muun muassa yksittäisten viivojen toteutukseen, niiden suhteisiin saman kirjoitusmerkin muihin viivoihin ja teoksessa esiintyvien kirjoitusmerkkien kokonaissommitteluun.

































Kalligrafia on Kiinassa erityisen arvostettu taito ja vahvasti on esillä arkielämässäkin. Kauppojen ja katujen kyltit saattavat olla tunnettujen kalligrafien tekemiä. Monissa käyttöesineissäkin näkee koristellisia kirjoitusmerkkejä.

Alla olevat kuvat ovat erään kalligrafiataiteilijan työhuoneen viehättävältä sisäpihalta:























































































Kiinalaisia kirjoitusmerkkejä on lähes mahdoton oppia lukemaan. Täällä ollessani olen oppinut tunnistamaan ehkä noin kymmenen merkkiä. Vaikkei merkkejä ymmärtäisikään, voi kalligrafiatöitä ja kirjoitusmerkkien estetiikkaa ihailla melkein kuin abstraktia taidetta.


2 kommenttia:

  1. Hei
    tätä lukiessa tuli kyllä harmitus, miten täkäläisiä kirjaimia aina vain yksinkertaistetaan. Kaikki kauniit kaaret ja koukerot, jotka vielä äitini osaa tehdä, on poistettu turhina.
    Tervetuloa takaisin. Olet monta elämystä rikkaampi.
    Marke

    VastaaPoista
  2. Kyllä näillä kiinalaisillakin on valitettavasti tarve yksinkertaistaa hienoja merkkejään. Oisko tietokoneiden aikaansaamaa muutosta? Mutta onneksi taitavia kalligrafeja sentään vielä arvostetaan.

    Ristiriitaisin tuntein ollaan palaamassa, mutta mukava tietää että ollaan tervetulleita. Kiitos, Marke!

    VastaaPoista